Jacob Reitsma

De opnamen van de Zaanse Monologen zijn vanaf dinsdag 6 februari online en op TV te bekijken. Het Wij zijn Zaankanters-platform van PvdA Zaanstreek organiseerde op 12 november 2017 de Zaanse Monologen. 8 sprekers, met een relatie tot de Zaanstreek, hielden een positief, inspirerend en verrassend verhaal in het Zaantheater.

De sprekers werden gevraagd om vanuit hun passie, overtuiging of vanuit hun vakgebied iets te vertellen dat mensen inspireert, verrast, wijzer maakt of amuseert. Zo spreekt Jacob Reitsma in de eerste monoloog die uitgezonden wordt over de schilder Claude Monet in de Zaanstreek.
Ondernemer en winnaar van de startersprijs Jemuel Lampe vertelde over de weg die hij bewandeld heeft en de wijze waarop dat hem geïnspireerd heeft om andere te helpen met zijn bedrijf Zuivere Koffie. In het verhaal van Eva Stache staat de architect stil bij de klimaatverandering en de wijze waarop we met meer groen in de stad een antwoord kunnen vinden op de problemen die daardoor ontstaan. Het zijn slechts 3 voorbeelden van de in totaal 8 verschillende Zaanse monologen. Iedere monoloog duurt een Zaans kwartier. Van al deze monologen zijn opnamen gemaakt en die zullen vanaf dinsdag 6 februari wekelijks ‘s avonds te zien zijn op Zaan TV. Daarnaast zullen de video’s online worden gepubliceerd door het Arie Lemsfonds.

120 bezoekers zagen in de kleine zaal van het Zaantheater 8 inspirerende verhalen. De opbrengst van deze middag kwam ten goede van het Arie Lemsfonds dat inmiddels € 1.500,- heeft opgehaald voor het goede doel. In de komende 2 maanden zullen de monologen worden uitgezonden en gepubliceerd. In het onderstaande schema kun je zien welke monoloog wanneer te zien is. De opnamen zullen te zien zijn op www.arielemsfonds.nl en de facebookpagina van het Arie Lemsfonds. Hier vind je ook meer informatie over de monologen en de sprekers.

  Spreker Beroep Monoloog Te bekijken vanaf
1 Jacob Reitsma Oprichter Monet in Zaandam Het Monet mysterie 6 februari 2018
2 Jet Meelker Onderwijs pionier Eigenwijs onderwijs 13 februari 2018
3 Jemuel Lampe Sociaal ondernemer Van boefje tot barista 20 februari 2018
4 Eva Stache Architect Zaans groen 3.0 27 februari 2018
5 Peter van der Meer Fotograaf Het verhaal achter De Dames 6 maart 2018
6 Ben Mak Rode Kruis arts Zaans chirurg op oorlogspad 13 maart 2018
7 Funda Müjde cabaretière Volle kracht vooruit 20 maart 2018
8 Anneke van Dok Schrijfster Vallen en opstaan 27 maart 2018

Foto: Jacob Reitsma op het podium van het Zaantheater tijdens zijn Zaanse Monoloog ‘Het Monet mysterie’

Algemene informatie

Datum:  zondag 12 november 2017
Locatie: Zaan TV,  www.arielemsfonds.nl  en de Facebookpagina van het Arie Lemsfonds.

Achtergrond informatie

Arie Lemsfonds

Regelmatig selecteert de commissie van het Arie Lemsfonds een project of activiteit op één van de terreinen Wonen, Werken, Sociaal en Duurzaamheid. Daarvoor wordt vervolgens geld ingezameld om de uitvoering mogelijk te maken. Het Arie Lemsfonds steunt initiatieven in de Zaanstreek. In aanmerking komen initiatieven die in de geest van de vroegere burgemeester van Zaanstad, Arie Lems, zijn. Belangrijke termen hierbij zijn: verbindend, overbruggen van tegenstellingen, de dialoog benutten, geen onderscheid tussen rangen en standen, idealistisch, bewust van de omgeving.

Het huidige project van het Arie Lemsfonds

De opbrengst van de Zaanse Monologen legt de basis voor de financiering van het project om leerlingen van de Kernschool (onderwijsvoorziening voor de eerste opvang van nieuwkomers in de basisschoolleeftijd) te voorzien van een rugzak met drinkbeker en lunchbox. Doel: een positief welkomstgeschenk en een goed aanknopingspunt om met de leerlingen te spreken over het belang van gezond eten & drinken. Daarnaast moet het hun achterstandspositie verkleinen en het onderwijs helpt bij hun integratie.

Wij zijn Zaankanters

Wij zijn Zaankanters' is het platform voor Zaankanters die zich inzetten voor de Zaanse samenleving. Het platform, dat sinds 2013 bestaat, wil het persoonlijke gesprek bevorderen, mensen samenbrengen, inspireren en ondersteunen. Wij zijn Zaankanters is een initiatief van PvdA Zaanstreek, maar staat open voor iedereen die een positieve bijdrage levert of wil leveren aan zijn omgeving. Samenleven is samenwerken aan een betere samenleving. #SamenLevenSamenWerken