Struikelstenen

Na de succesvolle inzamelingsactie van 2019/2020 bleek dat het Arie Lemsfonds ook een derde aanvraag uit die ronde konden honoreren. We zijn dan ook blij te kunnen vermelden dat de drie struikelstenen die op 1 november om 11.30 uur voor het huis aan de Vinkenstraat 92 worden gelegd, mogelijk zijn gemaakt door een bijdrage uit Arie Lemsfonds. De stenen worden daar gelegd in nagedachtenis van de Familie Drukker. Het Arie Lemsfonds wil naast het steunen van dit mooie initiatief stil staan bij de Joodse leden van de SDAP (Sociaal Democratische Arbeiders Partij) die tijdens de Holocaust zijn overleden. De SDAP is kort na de oorlog, samen met Vrijzinnig-Democratische Bond en de Christelijk-Democratische Unie, opgegaan in de PvdA. Hartog Drukker en zijn vrouw Clara Drukker-Cohen, samen lid van de SDAP, overleden beide op 26 maart 1943 in Sobibor. Hun zoon Izaak was in het jaar ervoor, op 30 september, al overleden in Auschwitz.

Tijdens een korte ceremonie worden de levensgeschiedenissen voorgelezen van de mensen voor wie een steen onthuld wordt. Daarna wordt het zand weggeveegd en kan een steentje – bloemen worden nooit gelegd op Joodse ‘graven’ – bij de struikelstenen van de familie Drukker worden gelegd.

In Zaanstad zijn inmiddels bijna 90 struikelstenen geplaatst. De Werkgroep Struikelstenen Zaanstad streeft ernaar dat in 2022 alle meer dan 170 in de Holocaust omgebrachte Zaans-Joodse inwoners worden herinnerd door middel van deze gedenktekens. De struikelstenen worden gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het door hem opgezette project loopt al vanaf 1994. Sindsdien legde hij verspreid over Europa tienduizenden de struikelstenen.

Iedereen is op 1 november om 11.30 uur welkom om bij de ceremonie aanwezig te zijn.