Goede Buren

Op vrijdagavond 18 oktober draait in het Museum of Humanity de documentaire 'Goede Buren'. Documentairemaakster Stella van Voorst van Beest komt speciaal naar Zaanstad om de film in te leiden. De veelgeprezen film ‘Goede Buren’ is een aangrijpende, hartverwarmende documentaire over eenzaamheid en ouder worden.

De documentairemaakster volgt Ada en Wilma als ze mensen bezoekt die eenzaam zijn. De NRC gaf de documentaire vier sterren ‘Door Ada en Wilma is ‘Goede Buren’ in al zijn droefgeestigheid best een hoopvol miniatuurtje.’ aldus de krant. ‘Goede Buren’ laat het weerbarstige dagelijks (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor. Een menselijk portret dat zijn plek vindt tussen de foto’s van het Museum of Humanity. Voorafgaand aan de documentaire is er een gesprek tussen wethouder Songül Mutluer en Stella van Voorst van Beest. Ook Humanitas zal aanwezig zijn bij dit gesprek. Het project ‘Vriendschappelijk Huisbezoek’ van Humanitas wordt dit jaar gesteund door het Arie Lemsfonds. De film is gratis te bekijken, na afloop kunt u een vrijwillige bijdrage doneren die in zijn geheel ten goede komt aan dit doel. Om 19.30 uur gaan de deuren open. Om 20.00 uur start het gesprek waarna de documentaire wordt vertoond. Na afloop is er de gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje na te praten en de foto’s in het museum op het Hembrugterrein te bekijken. Een plekje reserveren voor deze bijzondere filmavond is wel gewenst. Dit kan via de website https://museumofhumanity.nl/events

Goede buren biedt ontroerende miniportretjes 

‘Goede Buren’ laat op een mooie manier zien waar de vrijwilligers van Humanitas mee te maken krijgen bij hun werkzaamheden van ‘vriendschappelijk huisbezoek’.  Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren? Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het Rotterdamse antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben. Zo ontmoeten ze Jan (81) en Til (85). Jan heeft zeven jaar lang nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Til is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hond Sandy. Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden?  En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met? 

Eenzaamheid is een universeel thema, aldus Stella. “Het is een film over oudere mensen en eenzaamheid, maar uiteindelijk is het een film over saamhorigheid. Daar hebben mensen in deze tijd steeds meer behoefte aan. Er is best veel dreiging en verharding en er is een dorst naar het samen fijn hebben met elkaar in je eigen buurt.”

Arie Lemsfonds en Museum of Humanity samen één tegen eenzaamheid

Dit jaar kunnen Stichting inloophuis 1=Samen en Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek rekenen op de steun van het Arie Lemsfonds. Beide doelen zetten zich in om eenzaamheid in Zaanstad te voorkomen en te bestrijden. Humanitas heeft een groep vrijwilligers die op huisbezoek gaan bij mensen die eenzaam zijn. Tijdens deze bezoeken krijgen deze vrijwilligers met verschillende situaties en problemen te maken. Om de vrijwilligers bij hun werk te ondersteunen en te helpen een goede gesprekspartner te zijn wil Humanitas ze trainingen en workshops aanbieden, zodat de deskundigheid en de vaardigheden van deze vrijwilligers worden vergroot. Met de opbrengst uit verschillende activiteiten gaat het Arie Lemsfonds een bijdrage leveren om deze ondersteuning te realiseren. Het Arie Lemsfonds en Museum of Humanity vinden het leuk om samen aan deze doelstelling te werken en nodigen u dan ook samen uit voor de filmavond op vrijdag 18 oktober.

U wordt ontvangen door oprichter en initiator van het Museum of Humanity, Ruben Timman en wethouder jeugd- en ouderenzorg Songül Mutluer.

Algemene informatie

Datum: vrijdag 18 oktober 2019
Locatie: Gebouw 155, Ketelhuis 10,1505 RD Zaandam
ontvangst: 19.30  uur
start: 20.00 uur
einde: 23.00 uur

Achtergrondinformatie

Museum of Humanity

Vanuit zijn overtuiging dat elk mens het waard is om waardig in beeld te worden gebracht heeft documentairefotograaf Ruben Timman sinds een bijzondere droom in 2001 duizenden mensen geportretteerd. Steeds op dezelfde manier: recht van voren, met een neutrale uitdrukking, zo puur mogelijk. Deze indringende en unieke collectie portretten, van mensen van over de hele wereld, toont de schoonheid en waardigheid van de mens te midden van een vervallen wereld. De portretten zijn te bewonderen in het ‘Museum of Humanity’.

“Elk mens is een meesterwerk, gekroond met glans en glorie: museumwaardig.” Ruben Timman, documentairefotograaf.

Arie Lemsfonds

Oud PvdA-burgemeester van Zaanstad, Arie Lems, is de naamgever van het fonds. In zijn geest ondersteunt de stichting goede initiatieven in de Zaanstreek. Belangrijke termen daarbij zijn: verbindend, overbruggen van tegenstellingen, de dialoog benutten, geen onderscheid tussen rangen en standen, idealistisch en bewust van de omgeving. Wilt u deze uitgangspunten en de goede doelen van dit jaar ondersteunen dan kunt u deelnemen aan de activiteiten of uw bijdrage doneren via bankrekening op NL95 RABO 0323 4225 35 t.n.v. Stichting Arie Lemsfonds.

Het Arie Lemsfonds steunt sinds 2004 projecten en goede doelen in de Zaanstreek en is een onafhankelijk ANBI-stichting. Het fonds is voortgekomen uit PvdA Zaanstreek. Kijk voor meer informatie op www.arielemsfonds.nl

De Doelen van dit jaar:

Training voor vrijwilligers van Humanitas

Humanitas heeft een groep vrijwilligers die op huisbezoek gaan bij mensen die eenzaam zijn. Tijdens deze bezoeken krijgen deze vrijwilligers met verschillende situaties en problemen te maken. Om de vrijwilligers bij hun werk te ondersteunen en te helpen een goede gesprekspartner te zijn wil Humanitas ze trainingen en workshops aanbieden, zodat de deskundigheid en de vaardigheden van deze vrijwilligers worden vergroot. Het Arie Lemsfonds gaat de bijdrage leveren om deze ondersteuning te realiseren.

Flyers en posters voor stichting 1 is Samen

In het inloophuis aan de Heukelsstraat 2 in Poelenburg Zaandam is Nel Galjé begonnen met inloopbijeenkomsten voor mensen die alleen zijn. Met 6 vrijwilligers en samen met andere organisaties in de wijk probeert ze de eenzaamheid in Zaandam-Zuid en Poelenburg terug te brengen door mensen bij elkaar te brengen voor een drankje, praatje of een leuke activiteit. Iemands achtergrond is hierbij niet van belang. Iedereen die behoefte heeft aan wat gezelligheid is welkom. Om bekendheid te geven aan het initiatief gaat het Arie Lemsfonds op verzoek van de Stichting 1 is Samen promotiemateriaal realiseren.

Met dank aan:

Dit programma komt mede tot stand met dank aan de belangeloze medewerking van alle betrokkenen te weten; Stella van Voorst van Beest, Basalt Film, Museum of Humanity, wethouder Songül Mutluer