Arielems lezing door Hans Luiten in 2022

Robert van Tellingen verzorgt de tweede Arie Lemslezing. Onderwerp zijn de films die in het kader van Monumenten Spreken over de Tweede Wereldoorlog in de Zaanstreek zijn gemaakt.

De lezing is zondag 15 oktober, 14.00 uur, in Buurtcentrum De Vuister in Westerkoog. De toegangsprijs van € 10,- komt geheel ten goede van het Arie Lemsfonds. Aanmelding vooraf is niet nodig, betalen kan aan de zaal.

De generatie die actieve herinnering aan de Tweede Wereldoorlog heeft is langzaam aan het uitsterven. Met deze gedachte in het achterhoofd is in 2010 Monumenten Spreken opgericht. Om de verhalen van de Tweede Wereldoorlog in woord en beeld door te vertellen aan nieuwe generaties. In deze lezing gaat Robert van Tellingen in op het belang van ‘oral history’ en legt hij het belang uit van de Zaandamse Westzijde voor het verzet in heel Nederland. Hij illustreert dat met een film.

De eerste Arie Lemslezing werd in 2022 verzorgd door voormalig wethouder PvdA-wethouder Hans Luiten, die verhaalde hoe de samenvoeging van de Zaanse gemeenten tot stand is gekomen.