Waardecheque voor 3 organisaties

Op maandag 1 mei vierden GroenLinks, PvdA, ROSA en SP de Dag van de Arbeid in Café Fabriek Zaandam. Tijdens deze viering werd de traditie voortgezet van het Arie Lemsfonds, waarbij elk jaar een nieuw doel wordt bekendgemaakt of een cheque wordt uitgereikt aan de organisatie die een eerder is uitgekozen door het fonds. Dit jaar werd echter met deze traditie gebroken, want er zijn twee organisaties blij gemaakt met donaties van het fonds en daarnaast is een nieuw doel bekend gemaakt.

Het Arie Lemsfonds ontving meer dan 20 inzendingen voor dit jaar en selecteerde uiteindelijk twee organisaties die passen bij de idealen van Arie Lems, de voormalige PvdA-burgemeester van Zaanstad (1979-1988) naar wie het fonds is vernoemd. De organisaties vallen binnen de terreinen van Wonen, Werken, Sociaal en Duurzaamheid en moeten voldoen aan de uitgangspunten van het fonds, zoals verbindend, overbruggen van tegenstellingen, de dialoog benutten, geen onderscheid tussen rangen en standen, idealistisch en bewust van de omgeving.

Stichting Hee 6 en New Moon Orchestra namen cheque in ontvangst

Uit handen van Mark Damman, bestuurslid van het Arie Lemsfonds, ontving Gijs van Leverink van de Stichting Hee 6 een cheque van € 2.000 voor een nieuwe energiezuinige CV-ketel. De 14 jaar oude ketel die de vijf bungalows en het kamphuis op Terschelling van warm water voorziet is aan vervanging toe. Door deze donatie gaan de energiekosten omlaag en hoeft de investering niet doorbelast te worden aan de leerlingen die afkomstig zijn van de 16 openbare basisscholen uit Zaanstad die gebruik maken van dit verblijf.

Ook zal het fonds € 600 doneren aan New Moon Orchestra voor het organiseren van een concert. Het orkest bestaat uit muzikanten afkomstig uit de Molukken, Syrië, Irak, Afghanistan, Honduras, Suriname, IJsland, Engeland, Ethiopië, Oekraïne en Nederland. Ze komen iedere maand een hele dag samen. Ze spelen dan elkaars muziek en na het optreden is er een maaltijd als afsluiting. Voor de optredens worden altijd gasten uitgenodigd om zo kennis met elkaar te kunnen maken. Tijdens de bijeenkomst namen twee muzikanten van het orkest de cheque in ontvangst.

Nieuw doel voor het komende jaar

Naast de uitreiking van de cheques werd het nieuwe doel dat het Arie Lemsfonds dit jaar zal ondersteunen aangekondigd. De stichting Vrijwilligers Vervoer Zaanstreek kan het komende jaar op een bijdrage rekenen voor de aanschaf van een nieuw softwarepakket om de planningen te maken. De stichting heeft ongeveer 60 vrijwilligers, waarvan driekwart chauffeurs, en voert jaarlijks ongeveer 2700 ritten uit met 6 busjes. Het vervoer is bedoeld voor mensen met een indicatie die niet met het reguliere openbaar vervoer kunnen reizen en waarbij het AOV niet kan garanderen dat iemand tijdig op een afspraak is.

Sinds 2016 is het Arie Lemsfonds omgevormd tot een zelfstandig fonds zonder geld. Door middel van verschillende acties en activiteiten zal het komende jaar geld worden ingezameld door betrokken Zaankanters die het fonds willen ondersteunen bij dit doel. Kijk voor meer informatie over hoe je kunt helpen op www.arielemsfonds.nl of neem contact op.