Taalcafe

Het Zaanse Arie Lemsfonds steunt muziekvereniging Onderling Genoegen uit Krommenie en de (T)huiswerkklas van Taalcafé de Sluis. In 2021 en 2022 gaat het fonds activiteiten organiseren om geld voor deze projecten op te halen.

2021opleidingogDe muziekvereniging bestaat uit een fanfareorkest, een opleidingsorkest en een koor. OG verzorgt muzieklessen op scholen en probeert kinderen enthousiast te maken om daarna als lid van de vereniging door te gaan met muziek. Door corona heeft men dat in het afgelopen jaar niet kunnen doen. De vereniging wil daar nu extra energie in steken en daarbij gaat het Arie Lemsfonds financiële ondersteuning leveren.

Het Taalcafé de Sluis verzorgt taallessen voor nieuwkomers in Zaanstad. Er blijkt grote behoefte aan een ruimte waar huiswerk kan worden gemaakt. Vrijwilligers zorgen voor de begeleiding en helpen de cursisten. Voor de inrichting van deze (T)huiswerkkamer zijn onder meer leermiddelen en laptops nodig. Het Arie Lemsfonds gaat geld inzamelen om deze te kunnen aankopen.

Janneke Noorman van Onderling Genoegen, en Margriet de Vries, voorzitter van het Taalcafé, zijn blij met de steun. Janneke Noorman: “Zo zullen we meer kinderen kunnen bereiken en houden wij onze vereniging vitaal”. Margriet de Vries: “Voor iedereen die de taal nog moet leren of andere ondersteuning bij huiswerk nodig heeft, jong of oud, zal dit (T)huiswerkcafé met hulp van vrijwilligers veel kunnen betekenen”.

De twee projecten werden gekozen uit vijftien ingediende aanvragen.

In 2019 en 2020 steunde het fonds twee projecten in het kader van de bestrijding van eenzaamheid: het bekend maken van het inloophuis 1=Samen in Poelenburg en het scholen van vrijwilligers die voor Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek eenzame inwoners thuis opzoeken.