Op 1 mei heeft het Arie Lemsfonds haar doel voor 2019/2020 voltooid. Dit keer werden twee projecten die de eenzaamheid in de Zaanstreek tegengaan, gekozen om te steunen. Met het uitreiken van een cheque is nu ook het tweede project afgerond.

Het Arie Lemsfonds koos er dit keer voor om, passend in deze tijd, de uitreiking digitaal te doen. Door middel van een ZOOM-sessie heeft Piet Oudega, voorzitter van het fonds, de cheque van € 2.000, - overhandigd aan Peter Okker van Humanitas afdeling Zaanstreek.

Samen één tegen eenzaamheid

Stichting inloophuis 1=Samen en Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek konden rekenen op de steun van het Arie Lemsfonds. Beide doelen zetten zich in om eenzaamheid in Zaanstad te voorkomen en te bestrijden. Tijdens de week tegen de eenzaamheid in 2019 werd het Inloophuis 1=Samen verblijd met het drukwerk en promotiemateriaal. Hiermee werd het eerste project voltooid. Met de virtuele overhandiging van de cheque werd ook het tweede project afgerond. De financiële bijdrage gaat Humanitas gebruiken voor de training van hun vrijwilligers. Humanitas heeft een groep vrijwilligers die op huisbezoek gaan bij mensen die eenzaam zijn. Tijdens deze bezoeken krijgen deze vrijwilligers met verschillende situaties en problemen te maken. Om deze mensen van Humanitas bij hun werk te ondersteunen en te helpen een goede gesprekspartner te zijn wil de organisatie ze trainingen en workshops aanbieden, zodat de deskundigheid en de vaardigheden van deze vrijwilligers wordt vergroot. Hierbij heeft Humanitas zich tot doel gesteld de vrijwilligers te trainen in het activeren van de mensen, zodat ze uit hun isolement komen. Om dit structureel te kunnen organiseren vroeg Humanitas om steun van het Arie Lemsfonds.

De middelen voor de projecten werden bij elkaar gebracht door het organiseren van activiteiten. Leden van het Arie Lemsfonds, PvdA Zaanstreek en andere betrokken Zaankanters organiseerde activiteiten om geld in te zamelen. Zo was er een boottocht met Jan Hamming, een filmavond in het Museum of Humanity, een kerstbrodenactie en met Valentijdsdag verzorgde Yvonne Kelatow een heerlijk benefietdiner. In totaal werd er ruim € 3.000,- bij elkaar gebracht voor het realiseren van de beide projecten. In 2021 wordt de zoektocht naar een nieuw project gestart.